Whey: dit is wat je met weten

Whey, iedereen lijkt het als paddenstoelen te gebruiken de laatste tijden in de sportschool. In dit blog nemen we een deep dive in de whey. Eerst zullen we uitleggen wat whey is. Vervolgens gaan we in op de voor- en nadelen van whey. Als laatste zullen we kijken naar whey isolaat en whey protein.

Wat is whey 

Whey is een vorm van eiwit, en sterker nog, het zit er bomvol mee. Daarom gebruiken veel sporters het voor hun krachttraining of in de fitness. In totaal zijn er drie vormen van whey: isolaat, hydrolisaat en concentraat. Meer over de soorten van whey later. Whey is een bijproduct van de productie van kaas. Het wordt gezien als het beste eiwitpoeder dat er is. Met de eiwitten uit de whey kan je het lichaam weer opbouwen voor de volgende keer dat je sport. 

Voordelen van whey

Het gebruik van Whey heeft aardig wat voordelen. Ten eerste is voor intensieve sporters whey een onmiskenbare bron van eiwitten. Vervolgens helpt whey bij het opbouwen van de spiermassa en bij het herstel van spieren. Ook nemen eiwitten het gevoel van hongerigheid weg, waardoor je langer een vol gevoel hebt. Als laatste punten hoef je bij het gebruik van whey niet een moelijk te volgen trainingsschema bij te houden. Je kan het gemakkelijk tot je nemen, zonder veel aan je eetpatroon te veranderen. Als laatste is whey een vrij goedkope vorm van eiwitten. 

Nadelen van whey

Het gebruik van whey heeft ook nadelen. Het eerste nadeel is dat whey niet wordt geadviseerd aan recreatieve sporters dooe het voedingscentrum. Daarnaast is whey een restproduct van kaas. Als restproduct blijft het voor mensen die lactose intollerant zijn een onbruikbaar product. Ditzelfde punt maakt het ook voor veganisten niet geschikt. Als laatste argument is dat er recentelijk onderzoek is gedaan naar de gevaren van sommige proteine. 

Vormen van Whey

Whey komt in drie varianten: concentraat, isolaat en hydrolisaat. Wanneer we praten over whey concentraat dan hebben we het over een product met 80% eiwitpercentage. De resterende 20% is opgebouwd uit andere voedingsstoffen, zoals vetten en vezels. Na het extra zuiveren van concentraat ontstaat een vorm van whey die nog meer uit eiwitten bestaat: isolaat. Isolaat bestaat voor zo'n 85 procent uit eiwit ten opzichte van de 80 procent van concentraat. Met isolaat neem je dus minder van de andere voedingsstoffen in. Als laatste is er whey hydrolisaat. Bij hydrolisaat wordt de whey extra bewerkt met enzymen. Door deze bewerking kan de eiwit in een keer opgenomen worden in je lichaam. 

Uit dezelfde categorie

Anderen lazen ook