Werken als boer

Was je vroeger al veel bezig met het leven als boer en vind je dieren helemaal het einde? Dan is werken in de landbouw echt iets voor jou! Vaak worden boerenbedrijven over genomen door de kinderen van de eigenaren maar dit hoeft natuurlijk ook niet altijd zo te zijn. In Nederland zijn er ongeveer 30.000 boeren die onder een vast contract werken. Dan zijn er daarnaast ook nog aardig wat boeren zonder een contract of met een contract voor nul uren. In vergelijking met andere banen is het werk van boeren erg zwaar. De hoeveelheid arbeid die in 2019 is ingezet in de landbouw is te vergelijken met de inzet van ruim 156 duizend voltijdbanen. Bijna 60 procent van de arbeidsinzet bestaat uit seizoenarbeidskrachten. Dit betekent dan ook gelijk dat je in de andere seizoenen geen of bijna geen werk te doen hebt. Voor de een zal dit lekker zijn maar er komt dan helaas ook minder geld binnen.

Apparatuur voor landbouw

Om op het land te kunnen werken heb je natuurlijk ook heel wat apparatuur nodig. Want net zoals vroeger doen we tegenwoordig niet alles meer met de hand. Een trekker kopen kan eigenlijk niet ontbreken. Als klein jongetje of meisje had je misschien al speelgoed van een tractor, trekker of boerderij dieren. Het werk in een grote trekker kan alleen soms ook wel een beetje gevaarlijk zijn. Daarom moet je goed oppassen en weten hoe je een trekker moet besturen. Trekkers worden in combinatie met werktuigen ingezet voor verschillende werkzaamheden. Werkzaamheden in een normale moderne trekker met veiligheidscabine zijn relatief veilig, zo lang je in de cabine blijft zitten en er geen mensen in de directe omgeving zijn. Gevaarlijke werkzaamheden zijn bijvoorbeeld het aankoppelen van werktuigen, deelname aan het verkeer en werken op taluds en hellingen. Het is ook altijd goed om je aan de standaard maatregelen te houden voor veilig werken. Dit is een voorbeeld van een werktuig maar er zijn er natuurlijk nog veel meer.

Werkhouding

Helaas kampen veel boeren en boerinnen met lichamelijke klachten. Zoals hierboven al is benoemd is het werk in de landbouw erg zwaar en het is daarom belangrijk om voldoende rust te nemen en om een goede houding aan te nemen. Want ook al zijn er voor heel veel groentes en fruitmachines, voor bijvoorbeeld koolsoorten is dat er helaas nog niet en daarom moet dit met de hand geplukt worden. Ga na of het mogelijk is om op werkhoogte 'van de grond' te telen. Sla op goten bijvoorbeeld. Dit zal heel wat rugklachten verminderen of zelfs helemaal voorkomen. Zorg daarnaast ook voorgoed zittende werkkleding en werkschoenen. En pas bij rassen die een meer gelijkmatig oogstmoment hebben oogstmechanisatie toe.

Vorig artikel
Volgend artikel

Uit dezelfde categorie

Anderen lazen ook