Palmolie past in een gezond dieet omdat het goede vetten bevalt. Uit diverse onderzoeken blijkt dat een hoog gehalte aan goede vetten in je voeding blijken zorgen voor een goed functionerend brein. Zo helpt inname ervan het lichaam om beter vitamine A, D, E en K op te nemen. Diverse palm oil facts laten zien dat dit natuurlijke voedingsmiddel al eeuwenlang gebruikt wordt. Nog een leuk weetje: oliepalmen, oorspronkelijk afkomstig uit West-Afrika, produceren jaarlijks in totaal wel 62 miljoen ton palmolie!
Vetarm, niet goed
De theorie dat een vetarm dieet gezond is, is allang achterhaald door diverse wetenschappers. Daarom past palmolie prima in een gezond voedingspatroon. Je kunt er je vlees of vis in bakken. Of het toevoegen aan bijvoorbeeld zelfgetrokken bouillon (hetgeen een rijke bron is van essentiële aminozuren en eiwitten). Het moge duidelijk zijn dat je niet gezond wordt door enkel het eten van palmolie maar dat je gehele voeding belangrijk is, en de palmolie slechts een waardevolle toevoeging kan zijn. Een recent onderzoek liet zien dat wanneer transvetten vervangen werden door palmolie het een positief effect had op diverse hartziekten. In tegenstelling tot de natuurlijke verzadigde vetten in palmolie zijn transvetten onverzadigde vetten die erg schadelijk zijn, ontstaan door chemische processen in de fabriek.
Meer over palmolie
De (oranjekleurige) palmolie wordt gewonnen uit de oranje vruchten van de oliepalm. Een aantal exemplaren zijn uit het moederland West-Afrika door Nederlanders meegenomen naar Nederlands-Indië. Vanuit daar is de palm verspreid over Zuid-Oost Azië. Palmolie wordt veel toegepast, in zo'n 60 procent van alle producten in de supermarkt is het te vinden. Denk aan frituurolie, aardappelchips en als grondstof voor zeep. Ook wordt het gebruikt voor de opwekking van groene stroom. Wereldwijd worden veel plantaardige oliën gebruikt, ongeveer een derde deel daarvan is palmolie.
Streven naar duurzaamheid
De palmolie-industrie is zich economisch en sociaal aan het ontwikkelen, zonder dat dit ten koste gaat van natuur en mensen. Er wordt gestreefd naar een zo duurzaam mogelijke productie van palmolie zodat geen ontbossing nodig is. De duurzame productie zorgt er tevens voor dat tal van kleine boeren wereldwijd aan werk komen. Er is een Internationaal platform opgericht (het RSPO) die zich hard maakt voor deze duurzame productie. Maatschappelijke organisaties en de industrie maken deel uit van dit platform. Dit platform doet er alles aan om het negatieve imago dat sommigen hebben over palmolie, dat het bijvoorbeeld voor ontbossing en economische problemen zou zorgen, te niet te doen. Dit door het tegengaan van ontbossing en het streven naar goede omstandigheden voor de boeren die de palmolie winnen uit de bomen, zoals eerlijke inkomsten.