Hoe maken we op een slimmere manier gebruik van regenwater?

In Nederland kennen we perioden van zware neerslag. Bijvoorbeeld in de vorm van regen. Wanneer er in een korte tijd zeer veel neerslag valt, kan het zijn dat het riool deze neerslag niet snel genoeg kan afvoeren. Zo komt het wel eens voor dat er hele snelwegen onder water komen te staan. Dan moeten er speciale teams worden opgeroepen om de wegen leeg te pompen. In de zomer kent Nederland juist weer perioden van extreme droogte. 

Door deze grote verschillen is het verstandig om het water in de natte maanden op te vangen, zodat deze neerslag in de zomer gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld door de boeren voor het besproeien van hun velden of voor het vullen van onze zwembadjes! Dit wateroverschot kan eenvoudig worden opgeslagen in de grond door middel van infiltratiekratten. Deze worden vaak onder de grond geplaatst. Dit kan in je eigen tuin, maar ook onder velden of parken etc.

Buffer regenwater met infiltratiekratten

Bij een infiltratiesysteem in eigen tuin stroomt het regenwater vanaf lijngoten of dakgoten naar de infiltratiekrat. De krat is onder de grond geplaatst in een waterdoorlatende zandlaag. De infiltratiekrat loopt tijdens een regenbui voor een deel vol met water. Al het water in de krat vloeit door het doek de omliggende zandlagen in en wordt hier opgenomen. Per vierkante meter is 30 liter infiltratiecapaciteit nodig. Vermenigvuldig daarom het totale dakoppervlakte en straatwerk met 30 om te weten te komen hoeveel liter capaciteit je nodig hebt. 

Verdeel de totaal benodigde buffercapaciteit eventueel over meerdere infiltratiekratten. De kratten werken het meest optimaal in een zandgrond en wanneer ze geplaatst worden boven het grondwaterniveau. De verscheidenheid aan infiltratiekratten is groot. Zo zijn er kratten die geschikt zijn voor plaatsing in tuinen en zijn er ook infiltratiekratten voor toepassing onder wegen.

Bescherm kabels en leidingen tijdens graafwerkzaamheden

Om de net aangelegde leidingen onder de grond te beschermen, kun je een mantelbuis kopen. Zo worden de leidingen onder andere beschermd tegen ongedierte, krassen en eventuele ongelukken tijdens graafwerkzaamheden. De mantelbuizen zijn in meerdere varianten met elk hun eigen eigenschappen verkrijgbaar. Daarnaast kun je door het gebruik van mantelbuizen gemakkelijk een leiding of pijp vervangen of verplaatsen. Wel zo handig! 

Bij gasleidingen wordt aanbevolen om altijd gebruik te maken een mantelbuis. Dit omdat een mantelbuis zorgt voor extra veiligheid! Om aan te geven welke mantelbuis welke functie heeft, wordt er vaak gebruik gemaakt van verschillende kleuren. Zo gebruik je bij elektra vaak de rode kleur. Andere veelgebruikte kleuren zijn zwart, geel en blauw. Weet jij niet zeker welke je nodig hebt? Vraag dan advies aan de experts!

Uit dezelfde categorie

Anderen lazen ook