Een auto kopen of leasen? Hier lees je de verschillen!

Als je overweegt om een auto te kopen, is het verstandig om je eerst te informeren over de verschillende mogelijkheden. Koop je een auto, of lease je een auto? Welke optie is financieel het voordeligst? In dit blog lees je alles over de verschillen tussen kopen en leasen, en de voordelen van leasen.

Wanneer je een auto koopt, betaal je in één keer het volledige bedrag van de auto. Je bent dan eigenaar van de auto, en je kunt de auto voor onbepaalde tijd gebruiken. Een auto leasen dan huur je de auto voor een bepaalde tijd (meestal 2 of 3 jaar). Je bent dan geen eigenaar van de auto (afhankelijk van het soort contract), maar je kunt de auto wel gebruiken.

Voordelen van leasen

Leasen heeft een aantal voordelen ten opzichte van kopen. Als je een auto leaset, betaal je maandelijks een vast bedrag. Dit bedrag is vaak lager dan wanneer je de auto in één keer zou kopen. Bovendien hoef je bij het leasen van een auto geen aanbetaling te doen, terwijl je bij het kopen van een auto wel een aanbetaling moet doen.

Geen risico op verlies

Ook heb je bij het leasen van een auto meestal geen risico op verlies. Wanneer je een auto koopt, is de waarde van de auto na verloop van tijd minder waard. Wanneer je een auto leaset, hoef je je hier geen zorgen over te maken. Na afloop van de leaseperiode geeft je de auto gewoon weer terug.

Verschillende soorten leasecontracten

Er zijn verschillende soorten leasecontracten.

Financial leaseFinancial lease is een vorm van leasen waarbij je de auto leaset voor privé gebruik. Je betaalt dan maandelijks een bedrag, en na afloop van de leaseperiode ben je eigenaar van de auto (soms nog met een te betalen restwaarde). Dit is fiscaal gezien een voordeel omdat je de leasekosten niet van de auto kan afschrijven.

Operational lease

Er is daarnaast ook operationele lease, waarbij je de auto leaset zonder dat de auto van jou wordt. Je betaalt dan maandelijks een bedrag, en hier zitten alle kosten in (zoals onderhoudskosten, verzekeringen, wegenbelasting).

Welke soort leasecontract je kiest, is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Zoals je kan lezen zijn er verschillende mogelijkheden. Het is slim om vooraf na te denken over wat je wilt bereiken met het kopen of leasen van een auto. Denk bijvoorbeeld aan het aantal kilometers dat je ongeveer zal gaan rijden. Ga je de auto voornamelijk voor woon-werkverkeer gebruiken of ook voor bijvoorbeeld vakanties naar het buitenland? Dit zijn dingen die kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze.

 

Uit dezelfde categorie

Anderen lazen ook